У цій статті ми розповімо і покажемо, як приготувати скандинавську сьомгу – гравлакс. Ця страва зараз дуже популярна, і неспроста. Дивно смачно!

cover2_1438097486-630x315@2x

«Закопаний» лосось

Гравлакс – скандинавська страва з риби. Цю закуску готують у Фінляндії, Норвегії, Данії, Ісландії, але особливою популярністю вона користується в Швеції. Благо більшість туристів не знають шведської, а шведи спокійно ставляться до буквального перекладу слова «гравлакс».

Скандинавія – морський край. Місцеві жителі споконвіку ловлять і їдять рибу. Але раніше холодильників не було, і стародавні свеи придумали особливий спосіб зберігання улову. Вони брали лосося, щедро солили і натирали його різними спеціями, а потім закопували в землю або пісок. Звідси назва – «закопаний» або «похований» лосось. Звучить не надто апетитно, проте риба виходила неймовірно смачна – в міру солона, пряна, ніжна, буквально тане в роті.

У наші дні технологія дещо змінилася – рибу більше не закопують. Замість цього в хід йде харчова плівка або фольга. Але інгредієнти залишилися ті самі. Головний компонент – жирна червона риба сімейства лососевих (сьомга, форель, горбуша і так далі).

Також для маринаду обов’язково знадобляться крупна сіль (краще – морська), цукор, чорний мелений перець і кріп. Крім того, є рецепти Гравлакс з додаванням буряка, хрону, горілки та інших продуктів. Втім, про все по порядку.

Гравлакс класичний

Depositphotos_19544751_l-2015_1438089754-630x417@2x

Це найпростіший рецепт – мінімум інгредієнтів і зусиль.

Інгредієнти:

500 г філе сьомги на шкірі;

2 столові ложки солі;

2 столові ложки цукру;

2 чайні ложки чорного меленого перцю;

1 пучок свіжого кропу.

Приготування

Крок 1. Готуємо рибу

Краще брати готове філе. Але якщо під рукою тільки ціла риба, то її потрібно обробити на прямокутні пласти (шкіру не зрізаємо), видалити кістки, промити під холодною водою і просушити паперовими рушниками.

Крок 2. Змішуємо спеції

У різних рецептах варіюються пропорції солі, цукру і перцю. Так, деякі кладуть тільки одну ложку цукру. Насправді не варто боятись – риба не буде солодкою. Тому рекомендується цукор і сіль змішувати в однакових пропорціях. Крім того, замість меленого перцю іноді використовують перець горошком, оскільки вважають його більш ароматним. Але це всього лише справа смаку.

Отже, цукор, сіль і перець потрібно з’єднати в одному посуді і ретельно перемішати.

Крок 3. Нарізаємо кріп

Можна використовувати не тільки свіжий, але й сушений кріп. Переважно використовують свіжий. Його потрібно промити і дрібно порубати.

Depositphotos_22777878_l-2015_1438091333-630x420@2x

Крок 4. Натираємо рибу

Кожну скибочку сьомги потрібно рясно посипати сумішшю спецій і кропом. Цукор, сіль і перець можна навіть трохи повтирати в рибу, а кріп повинен утворювати зверху зелену «ковдру».

Після цього шматки потрібно укласти один на одного так, щоб кріп був усередині, а шкіра зовні.

Крок 5. Загортаємо гравлакс

Тепер потрібно щільно обернути «сандвічі» харчовою плівкою і укласти в контейнер. Щоб маринування йшло швидше, зверху можна поставити щось важке. Наприклад, банку з водою.

Відправляємо гравлакс в холодильник. Через два дні рибу вже можна їсти. Але краще залишити ще на пару діб – буде ще смачніше. Коли сьомга промаринується, її необхідно розгорнути і очистити від кропу і приправ.

Гравлакс з горілкою

Depositphotos_78066212_l-2015_1438091156-630x413@2x

Це одна з варіацій класичного скандинавського рецепта.

Інгредієнти:

500 г філе сьомги на шкірі;

2 столові ложки крупної солі;

1 столова ложка цукру;

2 столові ложки горілки;

1 чайна ложка чорного меленого перцю;

½ чайної ложки коріандру;

1 лимон;

1 пучок кропу.

Приготування

Сьомгу готуємо так само, як у попередньому рецепті. До класичного набору спецій додаємо коріандр і ретельно все перемішуємо. Додаємо сік половини лимона, а його цедру натираємо на тертці. Лимонний сік змішуємо з горілкою.

Рибу спочатку потрібно полити цією рідиною, а потім посипати цедрою і сумішшю солі, цукру, перцю і коріандру. Зверху «укриваємо» дрібно порубаним кропом.

Далі сьомгу потрібно обернути харчовою плівкою, помістити в контейнер і поставити під прес. Через два-три дні гравлакс можна буде скуштувати. Зверніть увагу: чим тонше скибочки сьомги, тим швидше вона промаринується.

Гравлакс з буряком

Depositphotos_69426681_l-2015_1438089986-630x419@2x

Багато хто вважає, що якщо в рецепті Гравлакс присутній буряк, то це варіація Джеймі Олівера. Насправді знаменитий кухар не додає буряк в маринад, а готує з нього соус. З рецептом Джеймі познайомимося трохи пізніше, а поки – простіший буряковий гравлакс.

Інгредієнти:

500 г філе сьомги на шкірі;

4-5 столових ложок крупної солі;

2-3 столові ложки тростинного цукру;

1 невеликий буряк;

40 г свіжого хрону;

50 г горілки або шнапсу;

цедра 1 лимона;

1 великий пучок кропу з парасольками.

Приготування

Заздалегідь підготовлені скибочки філе потрібно полити горілкою і натерти сумішшю солі і цукру. Хрін натираємо на тертці і викладаємо на рибу. Зверху укладаємо шар попередньо звареного і натертого буряка. Далі посипаємо тертою лимонною цедрою і дрібно рубаним кропом.

Щільно загортаємо в плівку і кладемо в контейнер. Контейнер потрібен, щоб сік, що виділяється, не розтікався по холодильнику. Не забудьте притиснути рибу чимось важким. Через два дні закуску можна розгорнути, зняти з неї «шубу», нарізати і подавати до столу. Завдяки буряку гравлакс виходить з бордовою окантовкою, а за рахунок хрону набуває терпкого смаку.

Гравлакс від Джеймі Олівера

1038_1_1387537586_1438090667-630x592

Гравлакс від Олівера – простий і оригінальний одночасно. Маринад майже класичний, а хрін і буряк використовуються для соусу, відтіняє смак малосольної сьомги. Щоб повторити рецепт Джеймі, вам потрібно …

Інгредієнти:

300 г філе сьомги (два шматки по 150 г);

250 г буряка;

1 ½ чайної ложки тертого хрону;

1 столова ложка тростинного цукру;

2 столові ложки горілки;

4 столові ложки сметани;

½ апельсина;

цедра 2 лимонів;

3 столові ложки морської солі;

свіжий кріп;

оливкове масло і бальзамічний оцет.

Приготування

Змішуємо в одній мисці цукор, сіль, горілку, лимонну і апельсинову цедру. Дрібно рубаємо і додаємо кріп. Все ретельно перемішуємо. Обвалюємо шматочки сьомги в отриманому маринаді і укладаємо їх один на одного так, щоб шкіра була зверху. Обертаємо рибу харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 5 годин.

Поки сьомга маринується, готуємо соус. Змішуємо сметану, тертий хрін і сік половини лимона, додаємо дрібку солі і трохи оливкового масла. Все ретельно перемішуємо. Перший соус готовий. Його можна прибрати в холодильник і зайнятися другим.

Варену буряк розминаємо виделкою, додаємо трохи бальзамічного оцту і сіль і гарненько перемішуємо. Буряковий соус також можна трохи охолодити в холодильнику.

Коли риба промаринуется, її потрібно нарізати скибочками і подати з соусом з хрону і буряка. Можна прикрасити гілочками кропу і шматочками лимона.

Як і з чим їсти гравлакс

Як подавати гравлакс, теж важливе питання. Для початку рибу потрібно правильно нарізати: тонкими довгими пластинками, майже як строганину. Найзручніше це робити великим широким ножем. Сьомга повинна танути в роті, а з великими шматками такого ефекту не вийде.

Depositphotos_20317063_l-2015_1438090459-630x417@2x

Гравлакс вважається закускою, його часто використовують в канапе або просто кладуть на житній хліб, крекери або чіпси. Їх, у свою чергу, можна попередньо намазати м’яким сиром або вершковим маслом. Також гравлакс відмінно поєднується з молодою відвареної картоплею.

Depositphotos_78066308_l-2015_1438090885-630x420@2x

Нерідко до Гравлакс готують спеціальні соуси. Два з них ви вже знаєте (див. Рецепт Олівера). Ось ще один рецепт.

Гірчично-медовий соус

Інгредієнти:

2 столові ложки меду;

2 столові ложки гірчиці;

1 столова ложка лимонного соку;

3 столові ложки оливкової олії;

¼ чайної ложки солі;

кріп.

Приготування

Змішуємо гірчицю, лимонний сік і мед (він повинен бути рідким). Потім поступово вливаємо в цю суміш оливкову олію. Ретельно перемішуємо і додаємо дрібно рубаний кріп і сіль. При бажанні можна додати також чорний мелений перець.

Насправді, гравлакс смачний і без соусів. Спробуйте хоча б раз приготувати сьомгу або іншу червону рибу по одному з описаних рецептів і зрозумієте, чому усі божеволіють по цій страві.

Якщо у вас є свій рецепт Гравлакс, будь ласка, поділіться ним з нами в коментарях.

Смачного!

Джерело