Ваше Різдво буде ідеальним, якщо приготуєте справжню українську кутю за одним з рецептів від Смакуй Вдома. Королева чарівної вечері може бути традиційною з пшениці чи більш сучасною з рису та все одно кутя це дуже цікава і корисна страва. Оберіть рецепт за своїм смаком!
Кутя (сочиво, колево, коливо) – традиційна страва з пшениці або ячменю з додаванням меду і горіхів, яке готують православні християни на Святвечір напередодні Різдва Христового (Багата кутя), перед старим Новим роком (Щедра кутя) та Водохрещем (Голодна кутя).
У куті кожна складова має своє значення: пшениця – це символ життя, мед – здоров’я, горіхи – багатства, ізюм – любові, мак – молодості. Вважається, що смачнішою буде кутя, то кращим буде врожай і добробут в родині.  У різних регіонах України й у різних господинь свої рецепти і свої секрети приготування куті.   У різних регіонах України й у різних господинь свої рецепти і свої секрети приготування куті. До вашої уваги – 7 варіантів страви після першої зірки.

 

Кутя «Українська»

старовинна

Традиційний рецепт.
На 2 склянки пшениці:

  •   3 л води,
  •   1 склянка маку,
  •   ½ склянки посічених ножем волоських горіхів,
  •   1 яблуко,
  •   1/3 склянки меду,
  •   1 неповна склянка цукру.

 

Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип’ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

«Правдива кутя» за старовинним рецептом

nashutterstock_91250183_articles_slide_big

  •   Пшениця неочищена – 2 повні  склянки,
  •   вода – 1,5 л,
  •   мак – 1 склянка,
  •   мед – 2 столові ложки,
  •   почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені.

 

 

 

 

 

Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться потрудитися. Для цього потрібні глибока дерев`яна миска або ще краще – ступка, дерев`яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці, і як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак – має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З з’єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.

Кутя «Панська»

панська

  •   500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі),
  •   150 г жовтих родзинок,
  •   50 г кураги,
  •   200 г волоських горіхів,
  •   100 г мигдалю,
  •   200 г маку.

 

 

 

 

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати). Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небегето, бо родзинки дуже солодкі меду для більшої солодощі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.

Кутя з перловки замість пшениці

перловая

  •   1 склянка перлової крупи,
  •   1 неповна склянка маку,
  •   ½ склянки почищених волоських горіхів,
  •   ½  склянки ізюму,
  •   мед і цукор за смаком.

 

 

 

 

Перлову крупу промийте, залийтеи водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м’ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кафомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промитий ізюм, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на різдво можна подавати з вершками чи молоком.

Кутя з рису та варення

с вареньем

  •   1 склянка рису,
  •   дрібка солі,
  •   1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

 

 

 

 

 

 

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі, сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба. З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип’яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.

Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

рис с желт. изюм

  •   250 г рису,
  •   100 г мигдалю,
  •   100 г родзинок,
  •   цукор і цукрова пудра за смаком.

 

 

 

 

 

Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.

Кутя з ячменю та заморожених ягід

рис с вар

  •   ½ склянки ячменю,
  •   6-7 склянок води,
  •   3-4 столові ложки цукру або  меду,
  •   250-300 г заморожених ягід  (малина, суниці, полуниці),
  •   ½ склянки жовтих та чорних  родзинок,
  •   1 склянка вишень без кісточок з  компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з  улюбленого варення.

 

 

 

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

Обирайте рецепт, готуйте та СМАКУЙте ВДОМА

Щасливого різдва Вам та Вашим близьким!