Існує добра слов’янська традиція ворожити на передодні Старого Нового року! З давніх-давен дівчата ворожили на судженого на дзеркалі, свічках та гребінцях для волосся. Але можна передвіщати події на цілий рік для всієї родини чи компанії.
   То ж до Вашої уваги стародавнє ворожіння на ВАРЕНИКАХ:
Головна умова – це ліпити вареники всією родиною! Хтось замішує тісто, хтось катає, хтось готує начинку, а дехто плутається під ногами. Звичайно атмосфера важлива при приготуванні та головна інтрига в начинці. До основної начинки в вареник додаються символічні передбачення.

 Значення передбачень:

Зернятко – заробітна платня стане більшою,
Горішок – з’явиться прихильник/прихильниця,
Курага – багато радості,
Журавлина – пригоди в коханні,
Вишня – гарна вдача,
Яблуко – рік буде спокійним, без стресів,
Морква – багато нових знайомств та зустрічей,
Чорний перець горошком – можливі сварки,
Горошина – захоплююча подорож,
Часник – зустрінеш труднощі, але ти впораєшся,
Сир (творог) – з’являться нові друзі,
Твердий сир – виграш.

Але повернемося до кулінарії. Рецепт тіста для вареників в кожній родині може бути свій.

ТОП-3 РЕЦЕПТІВ ВАРЕНИКІВ від родини СмакуйВдома:

Вареники українськи

  • 2вареники3 стакани пшеничного борошна,
  • 1 стакан гречаного борошна
  • 1 яйце,
  • 1/2 стакана води,
  • 1/2 ч. ложка солі,
  • начинка-передбачення.

Змішати пшеничне та гречане борошно, просіяти. Висипати на стіл, зробити поглиблення. Розбити туди яйце, додати підсолену воду. Вимішати тісто до еластичного стану. Залишити тісто «відпочити» під рушничком близько півгодини. Розкачати з тіста пласти, вирізати кружальця стаканом. Розкласти по кружальцях начинку та зліпити зручним для Вас засобом. Варити в киплячій воді до поки вареники не спливуть наверх.
Подавати разом з маслом або сметаною.
Для начинки ми рекомендуємо використовувати інгредієнти, які найбільше полюбляє Ваша родина. Ми використовували картоплю.
Зверху посипали обсмаженою ріпчастою цибулею з тоненькими шматочками сала та нарубленою зеленню (зелена цибуля, петрушка).
Також можна використовувати капусту, гриби, печінку, вишні, сир.

Заварне тісто для вареників

  • вареники23 стакани пшеничного борошна,
  • 50 г вершкового масла,
  • яйце,
  • 2 ст.л. цукру,
  • 300 мл молока,
  • 1/2 ч. ложка солі,
  • начинка-передбачення.

Вершкове масло, молоко, цукор, сіль покласти в каструлю. Поставити каструлю на плиту та включити вогонь. Не поспішаючи помішувати інгредієнти до поки маса не закипить. Виключити вогонь. Поступово всипати борошно та розмішати до однорідного стану. Коли тісто трохи охолоне, додати яйце. Гарно вимішати тісто, за необхідністю можна підсипати борошно. Орієнтуйтеся на консистенцію та еластичність тіста, воно може взяти трохи більше чи менше зазначеної кількості борошна.
Готове тісто накрити рушником та залишити відпочивати на 10-15 хвилин. Тісто готове.

Вареники з заварного тіста можна варити в воді та на парі, але в будь-якому випадку вони дуже ніжні та смачні.

Тісто на кефірі

  • 90b51d3743d28faabe3ec8a6a11cf0572 стакани борошна,
  • 1 стакан кефіру (чим більша жирність, тим ніжнішими будуть вареники),
  • 1 яйце,
  • сіль,
  • начинка-передбачення.

 

В мисці з кефіром розчинити сіль, додати яйце та борошно. Замісити тісто. Дякуючи кефіру, тісто стає більш еластичним та слухняним, а в готовому вигляді вареники ніжні та пухкенькі.

Обов’язково залиште тісто відпочити та подихати. Краще починати готувати вареники через півгодини після замішування.

 

Смачного Вам та вдалого ворожіння на 2016 рік!